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Registros recuperados : 15 | |
3. | | FRANÇA, A. M. S.; SANO, E. E.; SOUSA, A. O. Avaliação de fusão de imagens CBERS/2B no mapeamento de áreas úmidas do Distrito Federal. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 155-156 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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6. | | ORNELLAS, F. L. S.; DANTAS, B. F.; COSTA, D. S.; SOUSA, A. O.; BARBOSA, R. M. Teste de vigor baseado na liberação de etanol em sementes de melão. Informativo ABRATES, Londrina, v. 27, n. 2, p. 204, ago. 2017. Número especial. Edição dos Resumos do XX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, ago. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | ALMEIDA, A. P.; ANDRIOLI, A.; SOUSA, A. O.; MACIEL, T. T. Superovulação em caprinos nativos da raça Moxotó. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 31., 2004, São luis. A medicina veterinária no novo milênio: transformação social, preservação ambiental e segurança alimentar: resumos. São Luis, Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2004. Seção biotecnologia da reprodução. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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8. | | SOUSA, A. O.; RODRIGUES, B. A.; NARCISO, M. G.; MENESES, M. V.; GUIMARAES, C. M. Software de obtenção do Índice de Vegetação por Diferença Normalizada. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 94. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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11. | | ORNELLAS, F. L. S.; SOUSA, A. O. de; PIROVANI, C. P.; ARAÚJO, M. do N; COSTA, D. S. da; DANTAS, B. F.; BARBOSA, R. M. Gene expression, biochemical and physiological activities in evaluating melon seed vigor through ethanol release. Scientia Horticulturae, v. 261, 108884, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | GONÇALVES, L. P.; ALVES, T. F. O.; MARTINS, C. P. S.; SOUSA, A. O.; GIRARDI, E. A.; GESTEIRA, A. da S.; SOARES FILHO, W. dos S.; COSTA, M. G. C. Analysis of oxidative damage in varieties of Citrus rootstocks subjected to water deficit. WORKSHOP ON BIOTIC AND ABIOTIC STRESS TOLERANCE IN PLANTS, 2013, Ilhéus. The challenge for the 21st century: book of abstracts. [S.l.]: International Advanced Biology Consortium, 2013.Oline. S02001. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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13. | | DÓRIA, M. S.; SOUSA, A. O. de; BARBOSA, C. de J.; COSTA, M. G. C.; GESTEIRA, A. da S.; SOUZA, R. M.; FREITAS, A. C. O.; PIROVANI, C. P. Citrus tristeza virus (CTV) causing proteomic and enzymatic changes in sweet orange variety "Westin". Plos One, July, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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14. | | MENEZES, S. P.; SILVA, D. M. de A.; LIMA, E. M.; SOUSA, A. O. de; ANDRADE, B. S.; LEMOS, L. S. L.; GRAMACHO, A. P.; GESTEIRA, A. da S.; PIROVANI, C. P.; MICHELI, F. The pathogenesis-related protein PR-4b from Theobroma cacao presents RNase activity, Ca2+ and Mg2+ dependent-DNase activity and antifungal action on Moniliophthora pernicios. BMC Plant Biology, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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15. | | GONÇALVES, L. P.; ALVES, T. F. O.; MARTINS, C. P. S.; SOUSA, A. O. de; SANTOS, I. C. dos; PIROVANI, C. P.; ALMEIDA, A-A. F.; COELHO FILHO, M. A.; GESTEIRA, A. da S.; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A.; COSTA, M. G. C. Rootstock-induced physiological and biochemical mechanisms of drought tolerance in sweet orange. Acta Physiologiae Plantarum, June, .38- 174, 2016. 0137-5881 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 15 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MATOS, M. C. de; MEDEIROS, J. A. de; SANTOS, L. B.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
eFood, v. 4, e109, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1002/efd2.109 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage |
Palavras-Chave: |
Mixture design; Pizzas and tacos. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156667/1/P-Alginate-guacamole-edible-films-as-moisture-barrier-layers.pdf
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Marc: |
LEADER 01615naa a2200205 a 4500 001 2156667 005 2024-01-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/efd2.109$2DOI 100 1 $aMATOS, M. C. de 245 $aAlginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a8 p. 520 $aIn multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage 653 $aMixture design 653 $aPizzas and tacos 700 1 $aMEDEIROS, J. A. de 700 1 $aSANTOS, L. B. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $teFood$gv. 4, e109, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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